Licht, lucht & water

 

idCollectief vzw Kunstforum Hamme presenteert

Licht, lucht en water ... De verloren idylle van het Scheldeland tussen Hamme en Dendermonde
van 9 tot 24 september 2023


Luc Verbist – Driegoten – 2023 – acryl op paneel

 


Uitgangspunt van deze expositie vormt de pertinente vraag of dit Scheldeland tussen Hamme en Dendermonde, met inbegrip van de benedenloop van de Durme die Hamme en Waasmunster in haar bedding sluit, zich het etiket van gezegend oord van de Vlaamse kunst mag toe-eigenen, net zoals de gebroeders Haesaert in 1931 in hun essay Flandre het Leielandschap en de omgeving rond Deurle en Sint-Martens-Latem tot een haast mythische kunstenaarskolonie consacreerden. Heeft de idyllische kijk op de waterloop langsheen de dijkkant tussen Waasmunster en Tielrode enerzijds en stroomopwaarts tussen Driegoten en het gotische Sint-Gertrudiskerkje te Vlassenbroek ook hier een geestverwante impact uitgeoefend waardoor kunstenaars zich verenigd hebben in een beweging, een schilderschool of een kunstenaarsvereniging?
Deze presentatie ontsluit een drieledig concept. Kunsthistorisch is de rivier mede schakel in de ontvoogding van de landschapschilderkunst als autonoom genre, De lokroep om te schilderen in de vrije natuur betekende omstreeks 1850 een nieuwe sleutel tot het landschap in de kunst. De impact van de Dendermondse School vormt dan ook het eerste hoofdstuk: adepten van het pleinairisme. Hun schildertechniek was het voorbeeld bij uitstek voor enkele Hamse meesters die zich in de jaren 1930 groepeerden
in de kunstkring Pogen en zich als Hamse School profileerden. Een opvallend kenmerk in de mogelijke link is de kleur als grondtoon: een verzadigd grijs om dit Scheldeland te typeren. De onderlinge contacten en hun geliefkoosde locaties als Vlassenbroek, Kastel, Driegoten en Sombeke worden belicht aan de hand van hun schilderkunst. Als sluitstuk wordt een dialoog opgezet met enkele Collectievers, om finaal het antwoord te formuleren of dit Scheldeland inderdaad een amalgaam van uiteenlopende kunstenaars kon bundelen tot één geheel, of vormden LICHT, LUCHT & WATER van Schelde en Durme veeleer een schilderkunstig aanknopingspunt.

Deelnemende kunstenaars:
Ben Kockelkoren ▫ Herman Claus ▫ Katrien Everaert ▫ Linde Fobe ▫ Luc Verbist ▫ Marcel Van Driessche ▫ Rudy Mettepenningen ▫ Luc De Man ▫ Maurice De Clercq ▫ Rik Annerel ▫ Hilde Goossens ▫ Christine Roggeman ▫ Franz Courtens ▫ Isidore Meyers ▫ Pieter Gorus ▫ Romain Steppe ▫ Achiel Van Sassenbrouck ▫ Albert Van Hecke ▫ Jef Goethals ▫ Maurice Tilley, e.a.

Dichters:
Christine Guirlande ▫ Etienne Colman ▫ Hilde De Paepe ▫ Staf De Wilde ▫ Filip De Pillecyn ▫ Bert Peleman ▫ Emile Verhaeren ▫ Jan Hammenecker ▫ Lisette Waterschoot ▫ Patrick Auwelaert, e.a.

De expositie wordt geopend op zaterdag 9 september om 15 uur in het idCenter, Sint-Jansstraat 27 te 9220 Hamme en loopt tot en met 24 september, elke zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

Een catalogus met essay en gedichten is als een bibliofiele editie beschikbaar. Dit boek kan ook reeds op voorhand besteld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.