Ben Cloots

 

 

3 april - 8 mei 2016
Kernachtig kijken als leidraad
Schilderijen en sculpturen in brons

 

Wat is zien? Ben Cloots stelt het begrip kijken op een confronterende manier aan de orde. Als een gretig observator zet hij zijn waarnemingen om  in kleurrijke schilderijen die met enige volharding de schijn van realisme ophouden. Zij overstijgen echter iedere verhalende boodschap of werkelijkheidsweergave. In feite kunnen deze werken omschreven worden als abstracties van een kernachtig observeren. Ben Cloots sublimeert de gewaarwording en transpositie in de meest wezenlijke betekenis van het woord.  Eigenlijk  houdt Cloots zich bezig met artistieke kwesties die nooit gedateerd zullen raken, omdat ze de essentie van het zien openbaren. Het oog dat wikt en weegt, verbuigt  zijn (landschappelijke) motieven tot een etherische, ruimtelijke impressie waarin kleur, ritme, vorm en tegenvorm essentiële elementen zijn. 

 

Ook in zijn bronzen sculpturen begeeft Cloots zich op de scheidingslijn tussen figuratie en abstractie, tussen ordening en chaos. Ze roepen suggesties op van klapwiekende wezens, vulkanische erupties of gerimpelde takgebinten van loofbomen. Waar ligt de waarheid? Een kernachtig kijken is de boodschap.

 

De vernissage gaat door op zondag 3 april 2016 om 16 uur met een toelichting door Freddy Huylenbroeck, curator van id+Art
Een poëtische kijk door Patrick Auwelaert, dichter. De monografie “Onderweg” (Belgisch Huis Keulen) is beschikbaar.

De finissage gaat door op zondag 8 mei om 11 uur met een broodmaaltijd - “met de kunstenaars aan tafel”. Een kruidig gesprek over abstractie en figuratie. 
Leden idCollectief : € 10 | niet-leden € 15 
Voorinschrijving is noodzakelijk.

 

  

 

Bekijk de agenda voor een overzicht van de tentoonstellingen.

 

 

↑ Terug naar boven

 

Volg ons op Facebook

Inschrijven op de nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.
Please wait