Drie-Enig

van 17 tot en met 31 maart 2024

Uitgangspunt van deze expositie vormt de pertinente vraag of er een gemeenschappelijk gevoel schuilgaat achter de typische schriftuur, beeldtaal en materie van drie kunstenaars, of hun karakteristieke eigenheid een drie-eenheid kan formuleren die ook standhoudt in elkaars schaduw. Tussen zijn en schijn wordt de flinterdunne grens afgetoetst in het oeuvre van Pétra Vanwichelen, Patrik Rogiers en Wilfried Holvoet die het ongebreideld verbeelden van het ik-beeld uitdragen als een voortdurend proces van denken en voelen tussen herinnering en verwachting, tussen twijfel en hoop.

Drie enige kunstenaars, drie aparte handschriften, drie diverse materies, drie specifieke eigen beeldtalen en toch is er een intense verbondenheid onderhuids aanwezig, een drie-eenheid die omschreven kan worden als de melancholie van het onbehagen waarin metaforen van vergankelijkheid en verval, van de herinnering aan wat ooit was of het verlangen naar wat nooit is geweest de onzegbare puzzelstukjes vormen van hun donkere kamers van de ziel: het kunstenaarstalent dat uitermate artistiek intelligent en eigengereid is, maar tegelijkertijd uiterst gevoelig is voor kwellende gedachten, Zegen en vloek, verenigd in The amazing grace, zoals de Frans-Joodse filosofe Simone Weil dit evenwicht tussen antipolen benoemt.

Naast het beeldend facet wordt tevens het literaire aspect benaderd. Drie dichters, Els Van Thuyne, Pierre Mahy en Staf De Wilde zijn in hun pen gekropen met het oeuvre van de drie beeldend kunstenaars als inspiratiebron. Ook hun dichtwerk wordt confronterend uitgespeeld als een evocatie van een breed spectrum van mogelijke emotionele attitudes als pijn, gemis, afwezigheid, leegte, beklemming... Het beeld als suggestieve snapshot voor een intiem gesprek met de dichter. Een verbindend verhaal tussen kunstenaars om het onnoembare uit te drukken.

De expositie wordt geopend op zondag 17 maart 2024 om 11 uur in het idCenter, Sint-Jansstraat 27 te 9220 Hamme en loopt tot en met 31 maart.

Open op zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

De ingang bevindt zich langs de Hoogstraat 43. Er is een ruime parking langs de Sint-Jansstraat.

Een catalogus met essay en gedichten is als een bibliofiele editie beschikbaar. Dit boek kan ook reeds op voorhand besteld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.