Lezing op 14 april

 

uitnodiging tot de lezing

Joe English & Elisa Goedemé, een opmerkelijk liefdesverhaal in de frontlinie

op zondag 14 april 2019 om 15 uur

 

15 uur │lezing door Piet De Baere & Co English

 

De vzw Joe English Kunstschilder ijvert voor de bewaring en ontsluiting van het historisch erfgoed van het echtpaar Joe English en Elisa Goedemé.

De lezing focust zich op de mens doorheen de korte, maar zeer rijk gevulde carrière van kunstschilder Joe English 1882-1918) die vandaag erkenning en waardering geniet als IJzersymbool, maar voor alles kunstenaar en liefdevolle echtgenoot wilde zijn. Via briefwisseling, fotomateriaal en zijn schilderkunst krijgen wij inzage in een bewogen leven vol kunst, passie, liefde en vriendschap. In het portret dat Filip De Pillecyn in 1932 maakte over English’ leven en werk, noteerde de schrijver dat hij diende. Zijn dienstbaarheid was zonder bedenken, zonder aarzelen. Hij diende met pen en penseel, hij diende zoals de minste van hen die dienen kunnen. Deze ik-dien-iconografie wordt duidelijk gemaakt door meningen en getuigenissen, door een collage van feiten en gebeurtenissen die als een levensopdracht centraal stond in het leven van deze Vlaamse held. In de beeldvorming ervan maken wij kennis met zijn familie, zijn studieperiode te Brugge en te Antwerpen, zijn deelname aan de Romeprijs, zijn invloedsferen en interesses, zijn vriendschap en loyauteit, zijn kennismaking met Elisa Goedemé, pianiste, zangeres en muzieklerares, zijn impact voor het Vlaamse offer in de loopgraven van WOI.

Dit is een authentiek en opmerkelijk liefdesverhaal, gestoeld op de notities, foto’s, knipsels en plaksels uit het familiealbum van English-Goedemé, door de familie zelf aangevuld, bijgestuurd en in een bredere historische en biografische context geplaatst.

Dit is een verhaal dat u zeker niet mag missen. Wij zorgen voor de koffie of de thee en een stukje taart, waardoor deze zondag kan uitgroeien tot een heuse familiezondag!

 

17 uur │slotwoord en finissage van de expositie met voorstelling van de tentoonstellingscatalogus Een triumviraat bij toeval door Freddy Huylenbroeck, curator

De deelnameprijs bedraagt € 5 (koffie en taart inclusief). De catalogus bedraagt € 10. Omwille van technische redenen is voorinschrijving echter noodzakelijk. Gelieve uw komst dan ook te melden via e-mail of telefoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. │ 0476 28 31 94 en liefst voor donderdag 11 april.

 

tags: