Start galerieseizoen na de winterstop

 

Zondag 14 februari: Valentijn en kunstbeleving! Een liefdesverklaring van formaat die de retrospectieve De wonderlijke werkelijkheid van André Roelant (°1942) een warm hart toedroeg. Meer dan honderd sympathisanten en vrienden van de galerie en de kunstenaars hadden wellicht lak aan de platvloerse commercie en stroperige romantiek - inherent aan deze dag - en gaven gul gevolg aan de uitnodiging tot de vernissage van vier unieke exposities onder één dak.

 

Retrospectief staat André Roelant al enkele maanden in het spotlicht. Vanaf medio augustus tot november was er de dubbeltentoonstelling in de Salons voor Schone Kunsten en het STeM te Sint-Niklaas. Een totaal ander beeld wordt nu gegeven in id+Art Kunstcenter te Hamme. André Roelant wordt er voorgesteld als één van de meest veelzijdige beeldend kunstenaars in Vlaanderen met een oeuvre dat sinds de beginjaren ’60 raakpunten vertoont met diverse stromingen en stijlen. Dichter Etienne Colman heeft de dichter perfect geanalyseerd in een vijftien regels tellend metrisch gedicht dat tijdens de vernissage werd onthuld. Ook het kunstboek Tekeningen en werken in kleur werd voorgesteld.

De groepstentoonstelling Tussen leegte en licht in het Kabinet toont interpretaties en associaties van vijftien kunstenaars van het idCollectief die refereren aan de schemerzone als voedingsbodem voor verborgen contrasten tussen leegte en licht, stilte en beweging, intimiteit en mysterie, herinnering en intuïtie. Een besloten wereld wordt blootgelegd als stilteplek tegen overprikkeling, het slopend effect van de dagelijkse maalstroom.

In de Studio worden enkele markante grafiekbladen getoond  van topnamen die gelieerd zijn aan sommige tendensen en vaak tot de kunsthistorische verbeelding spreken. Masson, Constant, Saura, Raveel, Claus, Wittevrongel, Goezu, Vos, Berg, Vegter, Brems … zijn slechts enkele namen die klinken als kamermuziek voor het oog.

Het Kunstsalon staat in het teken van Georgië en toont een selectie van zes eigentijdse Georgische kunstenaars die in hun uitmuntende beeldtaal geleid worden door een nostalgische hang naar de typische  Georgische identiteit, religieuze thematiek, epische vertellingen en overpeinzingen over het lot van hun moederland. Een knipoog naar Jeroen Bosch, Brueghel, Chagall en Picasso is ook nooit ver weg.

 

Deze exposities zijn nog te zien tot zondag 20 maart. Enkel op carnavalzondag 6 maart is de galerie gesloten. Meer informatie: 0476 28 31 94