Piet Peere

 

 

15/11/2015 - 20/12/2015

Kunstsalon 

 

 

Onder de noemer Preludes worden schetsen, anatomische studies en tekeningen van Piet Peere uit de periode 1980-1995 getoond. Begeleid door een schitterend uitgegeven monografie, vormgegeven door de Mathildestudio’s te Grembergen (een begrip in de wereld van design, film en multimedia). Het boek, gedrukt op uniek Fedrigoni papier, is een pareltje van 160 blz. dik, dat een inkijk en doorzicht biedt van het verwachtingspatroon van de kunstenaar in relatie tot zijn schetsboek.

De menselijke figuur is het hoofdthema in het oeuvre van Piet Peere, en als scherp observator concentreert hij zich op de lichaamstaal, houdingen en gesuggereerde motoriek van zijn model. Hij wil de weergave van de totale mens als bezielde aanwezigheid weergeven. Technisch en esthetisch meesterschap zijn daarbij geijkte codewoorden bij de beschrijving van het oeuvre van deze Brugse meester.

De selectie is aangevuld met enkele houtskooltekeningen van later datum : portretten van ouderen, soms ten voeten uit, met klemtoon op fysieke hebbelijkheden. Tussen verbazing en verdwazing ogen de monumentale koppen, drama en pathos in clair-obscur. Nochtans confronteert de kunstenaar ons hier met een verstilde mensheid, bejaarden wiens gelaat doortrokken is van desolaatheid, dromerigheid of afwezigheid. Een mimiek als plastisch barometer voor de binnenkant. Als geen ander zoekt en vindt Piet Peere de menselijke ziel. 

 

 

De expositie loopt tot 20 december en is vrij toegankelijk iedere zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 18 uur.

Tijdens de finissage op zondag 20 december wordt om 16 uur een poëziemoment ingebouwd: “Met een handdruk in gedachten” brengt een mengeling van brieffragmenten en gedichten geschreven naar aanleiding van de 125ste sterfdag van Vincent van Gogh. De toegang is gratis. Vermits het aantal plaatsen beperkt is, is reservatie evenwel noodzakelijk (0476 28 31 94) 

 

 

 

↑ Terug naar boven 

Volg ons op Facebook

Inschrijven op de nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.
Please wait