Zondagnamiddag is onder ruime belangstelling de expositie Valse triste geopend. De titel van deze groepstentoonstelling refereert aan de gelijknamige wals - opus 44 - van de Finse componist Jean Sibelius die het werk in 1903 componeerde voor het toneelstuk Kuolema (de dood) van Arcid Järnefeld.
Dood, verderf, stilte, leegte, menselijk tekort, mysterie, bevreemding, … .
Het zijn slechts enkele begrippen waarbinnen deze presentatie op zoek gaat naar schoonheid. Bestaat er wel zoiets als een schoonheid met een donker kantje? De kunstgeschiedenis onderstreept de gedachte dat dood en schoonheid steeds onafscheidelijk zijn geweest. Kerken en musea zijn volgestouwd met referenties aan de tegenwoordigheid van de vergankelijkheid en dood in onze samenleving. Door middel van afbeeldingen van schedels, verwelkte bloemen, zandlopers en uitgedoofde kaarsen herinnerden zeventiende eeuwse schilders hun publiek aan de tijdelijkheid van het leven. Eeuwenoude rituelen hebben hun betekenis verloren en daarmee ook hun herkenbaarheid. De mens vandaag, op zichzelf teruggeworpen, wordt gedwongen om zelf op zoek te gaan naar zingeving en antwoorden op grote existentiële vragen. Maar hoe realistisch de hedendaagse mens ook moge zijn, nog steeds kan hij noch de zon, noch de dood recht in de ogen kijken. Van het onvoorstelbare maakt kunst een voorstelling. Doorheen het kunstwerk schemert de dood en schijnt de zon in het werk van de geselecteerde kunstenaars.
Selectie kunstenaars
Patrik Rogiers
Luc Liebaut
Jef Paepen
Linde Fobe
Viviane Moortgat
Patrick Vertenten
Monique Coppieters
Luc Verbist
Piet Peere
Jan Van den Driessche (F)
R.E. Gillet (F)
Herman Huys
Gitte le Bruyn
Katrien Everaert
Annette Defoort
De expositie loopt tot 20 december en is vrij toegankelijk iedere zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 18 uur.
Tijdens de finissage op zondag 20 december wordt om 16 uur een poëziemoment ingebouwd: “Met een handdruk in gedachten” brengt een mengeling van brieffragmenten en gedichten geschreven naar aanleiding van de 125ste sterfdag van Vincent van Gogh. De toegang is gratis. Vermits het aantal plaatsen beperkt is, is reservatie evenwel noodzakelijk (0476 28 31 94)