Hilde GOOSSENS

 

°1978, Sint-Niklaas
woont en werkt te Sint-Maria-Oudenhove ­- lid van idCollectief Hamme
persoonlijke website: www.hildegoossens.com

Reeds enige tijd gebruikt Hilde Goossens oude magazines als drager voor haar werk, waarbij zowel een deel van het oorspronkelijke tijdschrift zichtbaar blijft, maar andere delen worden overschilderd en krijgen zo een nieuw beeld mee. In deze context sluit dit schilderproces aan bij de antieke term van het palimpsest waarbij oorspronkelijk de bovenste laag van het perkament werd afschraapt zodat het opnieuw kon beschreven worden. In haar optiek vormen deze bewerkte tijdschriften echter de picturale uitkomst tot de creatie van een nieuwe publicatie in de vorm van een kijkboek of een coffee-table-book. Tussen zijn en schijn laveert deze beeldtaal die ze dan ook bewust de titel Fake heeft gegeven en diverse associaties oproept. Kunst is bij uitstek dat spel tussen schijn en waarheid. Langs de ene kant is er de kunstenaar die in staat is een schijnwereld te scheppen die er net echt uitziet, langs de andere kant is er de beschouwer die pas begrijpt wat hem geboden wordt, als hij zich laat meeslepen in fictie, in verbeelding. Kunst functioneert als een soort pharmakon, een drug die heil brengt maar ook verdooft, die de aandacht aanscherpt maar tegelijk ook afleidt, in herinnering roept en doet vergeten. Herinnering en vergeten, feit en droom, leven en dood, een paradox die samengebracht wordt in het kunstwerk. En dit koorddansen doet een kunstenaar in quarantaine: Hilde Goossens blijft in haar atelier, leest haar eigen fake newsmagazine, plaatst deels beelden over beelden, flirt met schijn en werkelijkheid.

Freddy Huylenbroeck

 

Tentoonstellingen (selectie)

2023
De intimiteit van papiergroepstentoonstelling│id+Artcenter Hamme
Coupee Cahiergroepstentoonstelling│Industriemuseum Gent

2022
Altijd Onderwegsolotentoonstelling│De Weverij, Evergem 
Circus Humanus
groepstentoonstelling│Kunstroute, Hamme

2021
Onderweg solotentoonstelling │Yes Art Gallery, Sint-Idesbald

LustrumOverzichtstentoonstelling 2016>2021Zebrastraat, Gent
De Sacraliteit van het LichtgroepstentoonstellingKunstforum De Koolputten, Waasmunster
Schatten zoeken in SchetsboekenKunstrouteHamme

2020
Onderhuids groepstentoonstelling│Kunstforum De Koolputten, Waasmunster

2019
it’s magic – 4x4 op ’n rij│kunst in de huiskamer│Hamme
Gelaagdheid│groepstentoonstelling│DACA loft, Temse
Dialoog│groepstentoonstelling │id+Artcenter Hamme
Onderweg│solotentoonstelling│Cultureel Centrum De Meent, Alsemberg

2018
Picturale connecties II│groepstentoonstelling │ id+Art Kunstcenter Hamme
Parlando ma non troppo│groepstentoonstelling │ beeldentuin Jardin d'amis XII

2017
Crux Interpretum │groepstentoonstelling │ id+Art Kunstcenter Hamme
Ich hab’ noch einen Koffer in … │groepstentoonstelling │id+Art Kunstcenter Hamme
Omnium Memoria│groepstentoonstelling │ id+Art Kunstcenter Hamme
Sint-Vincentius' troetelkind│groepstentoonstelling│Cultuurraad Hamme
Solotentoonstelling│Galerij Huis Huis│Gent
Solotentoonstelling│De PastorieKunstroute Velzeke

2016
Tussen kunst en kist │groepstentoonstelling │id+Art Kunstcenter Hamme
Etal’Art (kunst in de vitrine) │groepstentoonstelling │dienst economie gemeente Hamme 
De mythe van de leegte │groepstentoonstelling │galerie De Ouverture in Cadzand-Bad (NL)
De dans van de zwaan │ groepstentoonstelling │ beeldentuin Jardin d’amis, Hamme
Shizouka Art Palet│Prefectual Museum of Art│Shizuoka, Japan
Tussen leegte en licht │groepstentoonstelling │id+Art Kunstcenter Hamme
Kunstenaar van de maand: Patronen │solotentoonstelling │Zebrastraat Gent
Structuren │solotentoonstelling │id+Art Kunstcenter Hamme

2015
Af-wachtend│solotentoonstelling│Foyer Theater Scala Gent
Ver-sier-me │ groepstentoonstelling │ id+Art Kunstcenter Hamme
Pastorale: le déjeuner sur l’herbe │groepstentoonstelling │ Beeldentuin Jardin d’amis  Hamme
Zwart/Wit │ groepstentoonstelling │ id+Art Kunstcenter Hamme

 

Bibliografie

2022 - Dichtbundel & tentoonstellingscatalogus ‘Circus Humanus’, September 2022

2021 - Kunstletters #12, Beeld, De keuze van Penelope Deltour, Januari 2021
2021 - Kunstletters #14, Ateliers in beeld: Hilde Goossens, p 6-7, Juli 2021
2021 - De Intimiteit van het schetsboek, Kunstcahier 26, Oktober 2021
2021 - Lustrum, tentoonstellingscatalogus Zebrastraat Kunstenaar van de maand, November 2021

2020 - Through Walls, tentoonstellingscatalogus YOC, January 2020
2020 - Coronaproof, Kunstenaarsportretten in crisistijd, Kunstcahier 25, November 2020

2018 - Kunstletters, Uit de webgalerie, April 2018
2018 - Kunstcahier 20 - Parlando ma non troppo, Jardin d'amis XII
2018 - Kastelenkunstroute en Collateral Event Zottegem, programmaboekje, Juni 2018

2017 - Sporen ... het landschap als herinnering, Art Cahier 14 on the occasion of the landart project Sporen, May 2017

2016 - Kunsttijdschrift Vlaanderen #361 11/2016 p56-57: "Laat de verf maar druipen, laat mijn werk maar onaf zijn" by Patrick Auwelaert
2016 - Structuren - Hilde Goossens, Art Cahier 10 published on the occasion of the exhibition at Gallery ID + Art Center Hamme
2016 - De Dans van de Zwaan - Jardin D'amis X, Art Cahier 11 published on the occasion of the exhibition Jardin d'amis X, Hamme

 

Publieke collecties

2022 - MErode, Ronse

 

Selecties

2021 - De keuze van Penelope Deltour uit de webgalerie van Beeld/Kunstwerkt

2020 - Beeld-Estafette van Kunstwerkt

2019 - Yoc.be

2018 - Sassafras De Bruyn kiest uit de webgalerie van Kunstwerkt
2018 - Lady's into art, De Wasserij, Lokeren

2016 - Shizuoka Art Palet, Japan

 

Afbeeldingen

 

 (Bovenstaande werken zijn een selectie en niet per se in voorraad in de galerie)

 

  

↑ Terug naar het kunstenaarsoverzicht